donderdag 27 oktober 2016

Muziek: Grafische partituur

Een grafische partituur
Voor mijn eerste muziek opdracht heb ik een grafische partituur moeten maken. Een grafische partituur is een vorm van de notatie van muziek. Eigenlijk is dit een goede vorm als je geen noten kunt lezen. Dit is een leuk onderdeel om te doen in je klas, de kinderen maken dan de geluiden op de partituur na wanneer jij deze aanwijst bijvoorbeeld.

Mijn partituur
Mijn partituur past heel goed bij mijn stageklas 5/ 6 nu, omdat zij vooral heel erg werken met het thema herfst in de knutselwerkjes die ze doen en de taal opdrachten die ze krijgen. In mijn partituur kan je goed zien hoe lang een klank duurt en hoe hard het geluid gemaakt wordt. Een geluid kan ook hard beginnen en dan steeds zachter gaan. Dit zie je bijvoorbeeld heel goed bij de bovenste tekening (de wolk die wind blaast) het geluid begin je echt harder en aan het einde van het geluidje wordt het steeds zachter. Ook zit er een geluid bij dat hoog begint en steeds lager wordt (de blaadjes die van de boom vallen). Ik vind dat mijn partituur eerlijk gezegd best goed gelukt is, ook vind ik dat de geluiden en klanken erg duidelijk beschreven staan.
 Dit is het dan geworden:



Liefs,

Stephanie

woensdag 26 oktober 2016

Beeldend: monument der wachtende

Bij de beeldende vorming opdracht van deze week moesten we van klei een wachtend standbeeld maken. We hebben als eerste goed nagedacht over hoe je aan mensen kunt zien dat ze wachten. Dit zie je dus aan de houding. Ze zitten/ staan/ liggen altijd onderuit gezakt met de hoofd tussen de schouders weggezakt. Meestal met armen in de zij of de armen over elkaar. Heel veel mensen leunen ook ergens tegenaan tijdens het wachten.


Als ik denk aan wachten dan denk ik vooral aan het reizen naar school. Wachten op de eerste trein naar Ede dan wachten op de trein naar Driebergen-Zeist, maar dan zijn we er nog niet want we moeten nog wachten op de bus naar de Uithof en dan zijn we op school en wachten we tot de les begint. Dat is het eerste waar ik aan denk als je zegt "wachten".

Bij deze opdracht had ik me niet zo goed voorbereid en dus geen foto of plaatje opgezocht van iemand die aan het wachten is. Gelukkig kregen we bij de inleiding van de les een aantal voorbeelden, maar ik had voor mezelf nog niet helemaal een idee hoe ik mijn "standbeeld" zou maken. Uiteindelijk toen we zijn begonnen met kleien en we mochten ook daadwerkelijk beginnen toen kwam er een beetje een vorm in doordat ik iets deed, wat ik niet eens meer weet wat. En hieruit is mijn monument der wachtende uitgekomen!




Ik ben oprecht heel blij met mijn resultaat en ik laat mijn creatie dan ook bakken, zodat ik het mee kan nemen naar huis!

Liefs,

Stephanie

Beeldend: De Bozbezbozzel

1. onderwijsdoel

Betekenis
Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je met je fantasie een dier maakt dat helemaal niet bestaat wel uit onderdelen bestaat van echte levende dieren. Een Bozbezbozzel! Kinderen hebben een rijke fantasie en kunnen dus van alles zelf bedenken. Dat doen ze namelijk dagelijks.

een voorbeeld van een Bozbezbozzel!
Vorm
We gaan een 3D model maken van dit dier. Eerst maak je een schets van de onderdelen van het dier dat je gebruikt. Daarna zet je de constructie in elkaar zonder lijm of plakband.

Materiaal/ Techniek
Bij deze opdracht heb je nodig: een wit velletje papier, een zwart velletje papier, stuk karton, viltje met prikker, schaar, stanley mes, een snijmatje, een potlood, gum en eventueel een liniaal.
Deze opdracht moet dus in elkaar gezet worden zonder lijm of plakband. Bij de techniek zal ik laten zien in de les hoe je de bladeren in elkaar vouwd met een gleufverbinding. Ook heeft een dier een vacht of iets van schubben bijvoorbeeld, dit zullen ze er dan ook in moeten knippen. Het moet wel echt 3D worden en je zult er doorheen moeten kijken zoals op het voorbeeld hieronder.

Dit is de gleufverbinding die ze moeten gebruiken ipv lijm.
Hier kun je goed zien wat ik bedoel met echt 3D, dat je er ook doorheen kan kijken

                                                                                                                                                                 

op de twee bovenstaande afbeeldingen kun je goed zien hoe je een textuur kunt maken in de huid

Beschouwing
De leerlingen zullen als huiswerk van tevoren mee moeten krijgen dat ze een collage maken van bijvoorbeeld al Bozbezbozzels die je op internet kunt vinden, maar ook een collage van een aantal dieren die zij zouden willen gebruiken in hun Bozbezbozzel. Als je dan met de les wilt beginnen moet je ook zorgen dat er tweetallen zijn gevormd en dat kun je zelf doen als dat beter gaat, maar je kunt dit ook aan de kinderen zelf overlaten. Tijdens het werken aan de Bozbezbozzel kun je natuurlijk ook een slideshow aanzetten van verschillende voorbeelden.

Onderzoek
Tijdens de  les zal ik me vooral op de achtergrond bevinden en alleen helpen wanneer de kinderen dat zelf aan me vragen. Alleen als de tijd nog op ongeveer 10 minuten is (ligt er wel aan hoeveel groepjes natuurlijk) dan zal ik even bij elk groepje persoonlijk langs gaan om even te kijken hoe het staat. Ondertussen de les zal ik goed letten op de samenwerking van de kinderen. Natuurlijk is het onderdeel samenwerken en het leuk hebben met de opdracht eigenlijk belangrijker dan echt een mooi dier hebben.

2. lesopbouw

Oriëntatie
Introductie: Ik lees als eerste het gedichtje op van de Bozbezbozzel. Daarna vraag ik de kinderen wat er nou eigenlijk in het gedichtje verteld wordt? Of dit dier ook echt zou bestaan? Ten slotte zou ik vragen wat voor beeld zij hebben van de Bozbezbozzel?



Informatie
Ik laat de kinderen de tweetallen vormen (alleen als het niet uitkomt drietallen). Het ligt aan de groep zelf of ze zelf de tweetallen kunnen maken of dat ik dat misschien zelf doe. Dan wacht ik tot ze weer de aandacht voor mij hebben en kan ik beginnen met de uitleg.

Instructie
Ik begin met het vertellen dat de kinderen met hun groepje een eigen Bozbezbozzel gaan maken! Daarna vertel ik ze met welke materialen ze gaan werken en laat ik zien hoe ze die materialen kunnen gebruiken door de techniek aan te leren die ik hierboven heb beschreven met de gleufverbinding en de texturen die je kunt/moet maken in je creatie. Verder laat ik natuurlijk een aantal voorbeelden zien en tijdens het werken laat ik ook nog een slideshow van voorbeelden zien. Ik zal ook zorgen dat ik een voorbeeld heb om te laten zien die ik zelf gemaakt heb.

Begeleiding
Na de instructie laat ik de kinderen eerst met het groepje bedenken welke dieren ze gaan gebruiken en ze daar een schets van laten maken. Als ze die schets af hebben en ze denken zelf dat ze aan het werk kunnen gaan met de materialen die ik ondertussen heb uitgedeeld per groepje. Als de leerlingen hulp nodig hebben dan zal ik daarbij helpen als dat nodig is.

Afronding
Om deze les af te sluiten zou ik kiezen om de leerlingen hun eigen gemaakte Bozbezbozzel te laten presenteren, zodat er ook echt aandacht aan is gegeven. Bij het presenteren kunnen de leerlingen dan uitleggen welke dieren ze hebben gebruikt en waarom. Ook als het niet helemaal goed is gegaan en de Bozbezbozzel misschien wel uit elkaar gevallen is dan laat ik ze nog wel vertellen wat ze hadden gemaakt. Na de presentaties dan geven we de unieke Bozbezbozzels hun eigen plekje ergens in het lokaal, zodat ze nog even bewonderd kunnen worden en aan het eind van de dag mee naar huis kunnen als ze dat willen.

Tot slot
Ik en een klasgenoot samen hebben in de les beeldende vorming ook deze opdracht gemaakt en dit was ons resultaat:


Kun je zien welke dieren we hebben gebruikt?


Liefs,

Stephanie








Beeldend: ansichtkaart monster van Loch Ness

Betekenis
De beeldende vorming les van deze keer was het maken van een ansichtkaart met het monster van Loch Ness erop. Natuurlijk weet niemand hoe het monster het uitziet dus mocht je zo je eigen draai aan het monster geven. Ik heb gewoon letterlijk de woorden "monster van loch ness" in Google gezocht. De eerste beste plaatjes van het zogenaamde monster kwamen tevoorschijn en hier heb ik zelf een beetje mijn draai aangegeven door andere enge monsters op te zoeken die ik als voorbeeld heb gebruikt. De opdracht werd gemaakt op een dikker stuk papier in de grootte van een ansichtkaart en moest getekend worden met Oost-Indische inkt en als kleur gebruikten we ecoline.

Vorm
Mijn monster heb ik groot gemaakt zodat het een angstaanjagend eng monster lijkt. Ik heb hierbij donkere kleuren gebruikt voor het monster zelf, maar ook voor de achtergrond. Ik heb geprobeerd mijn monster vanuit onder te tekenen (kikvorsperspectief)maar dit was heel lastig om uiteindelijk met ecoline schaduwen te maken. Daarnaast heb ik me heel erg bezig gehouden met de enge componenten van het monster, door bijvoorbeeld te letten op zijn structuur op de huid, de stand van de ogen en grote scherpe tanden.

Materie
Bij deze opdracht heb ik gebruik gemaakt van dikker papier dan normaal in de grootte van een ansichtkaart. Ook heb ik een schets gemaakt met potlood en later mijn monster omlijnd met Oost-Indische inkt. De kaart en het monster heb ik later een kleur gegeven door te werken met ecoline.

Beschouwing
Ik heb gebruik gemaakt van verschillende afbeeldingen. Deze afbeeldingen kun je hieronder zien. Ook heb ik gebruik gemaakt van mijn inbeelding en fantasie om een eng wezen te maken. Ik wist bijvoorbeeld al dat het monster in het water leeft, dus in mijn hoofd was het een beetje slang en draak gecombineerd. Dit heb ik dan ook als voorbeeld in mijn hoofd gebruikt voor de details van het monster.

Deze was vooral voor de enge details.
Dit is wat je krijgt als je het in Google letterlijk opzoekt.
Werkwijze
Op de basisschool en zelfs op de middelbare school heb ik meerdere keren gewerkt met Oost-Indische inkt als met ecoline. Dus om hiermee te werken was voor mij zeker niet nieuw, wel heel erg leuk. Ik wist dan bijvoorbeeld al dat je niet teveel inkt moet gebruiken anders vlekt het. Van de ecoline wist ik dat ik dat echt niet op mijn kleding wilde hebben omdat dat er moeilijk uitgaat.

Onderzoek
stap 1: Ik ben begonnen met het maken van een schets van het monster. Nadat ik het grote lijf had gemaakt heb ik het monster enge stekels gegeven en scherpe tanden om het extra eng te maken.


stap 2: Bij deze stap heb ik niet heel veel meer toegevoegd maar heb ik het monster nog wat extra hoorns gegeven op zijn neus.


stap 3: Ik ben hier begonnen met het maken van de schubben op de huid en al met de Oost-Indische inkt het monster gaan overtrekken.



stap 4: Mijn monster is helemaal ingetekend met de inkt. Alle texturen en enge details zitten erop.



stap 5: Ik heb hier wat schaduw toegevoegd met inkt zodat het lijkt dat het monster in het water ligt.



stap 6: Ik heb het monster ingekleurd met de ecoline en zoveel mogelijk geprobeerd schaduwen te maken, zodat het wat meer echt lijkt.



stap 7: De achtergrond heb ik gekleurd met een donkere blauw. Ik ben meerdere keren op sommige plekken met blauw er overheen gegaan zodat het echt op water lijkt met diepte verschillen.



Helemaal klaar! Nog eventjes drogen en dan mee naar huis.
Wat vind je geslaagd?
Ik ben best wel trots op mijn Loch Ness aangezien hij er best eng uitziet. Dat onderdeel van de opdracht vind ik echt goed gelukt. Daarnaast heb ik goed gebruik gemaakt van de inkt en de ecoline. Er zitten bijna geen vlekken op van de inkt en de kleuren van de ecoline zijn precies geworden zoals ik dat wilde hebben!

Wat kon beter?
Ik heb tijdens het werken met ecoline twee potjes ecoline omgegooid, waardoor mijn handen helemaal vies waren. Mijn kleding en mijn tas of mijn buurvrouw gelukkig niet. Maar ik had met de ecoline wel beter op kunnen passen. Gelukkig heeft dit geen effect gehad op mijn opdracht.


Helemaal klaar! Vind je het ook zo goed en eng gelukt?
Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Stephanie

dinsdag 25 oktober 2016

Beeldend: Stadspark in herfstkleuren

Betekenis
De opdracht die wij de eerste les van beeldende vorming hebben moeten maken is een park in een herfstsfeer. Bij deze opdracht moest ik vooral heel erg denken aan de herfstwandelingen op de Ginkelse heide die we maakten op de basisschool. Waarbij we paddenstoelen met een spiegel gingen bekijken en naar de kleuren van de bladeren keken. Persoonlijk vind ik de herfst het mooiste van alle vier de seizoenen, omdat je zoveel mooie kleuren hebt overal om je heen, je weer lekker je sjaal uit de kast kan halen en vast kan gaan wennen aan de kou van de winter.

Vorm
Ik heb in mijn opdracht vooral gebruik gemaakt van het beeldaspect groot en klein. Dus dat je bomen maakt die groot zijn en je dus kan zien dat de bomen voor aan in de tekening zijn en de kleine bomen zijn wel in dezelfde verhouding gemaakt als de grote maar lijken dus ook verder weg, omdat ze kleiner zijn gemaakt. Maar ik heb niet alleen van dit beeldaspect gebruik gemaakt. Het aspect overlapping komt in mijn opdracht ook terug. Je ziet namelijk niet alle bomen even goed omdat er heel veel bomen in een bos staan natuurlijk en de ene boom staat dichterbij dan de andere boom. Het aspect details komt er ook wel in voor maar is minder duidelijk in mijn opdracht.

Materie
Ik heb mijn opdracht gemaakt met een potlood, papier, een gum, liniaal, verf, potje water en kwasten. Van de verf kregen we allemaal alleen de primaire kleuren (rood, geel en blauw). Dat betekent natuurlijk MENGEN! Super leuk om op deze manier goed te ontdekken hoe je aan de kleuren komt! Door de verf een beetje waterig te maken werd de kleur ook wat zachter zodat je die harde kleuren kon vervagen om zo ook weer diepte te maken.

Beschouwing
Ik heb als voorbeeld het plaatje van een park in de herfst gebruikt die je hieronder kunt zien. Ik heb lijntechnieken toegepast in mijn tekening die we de vorige les hebben geoefend. Ook heb ik een verdwijnpunt in mijn tekening zitten. Mijn tekening heeft ook een duidelijke horizon vind ik. Ik heb ook wel wat gebruik gemaakt van slagschaduw (de schaduw op de grond).



Werkwijze
Ik heb zeker al eens eerder gewerkt met dit materiaal en deze technieken. Niet op de basisschool maar echt met beeldende vorming lessen op de middelbare school. Dit vond ik zelf altijd de leukste lessen en heb hier ook vaker thuis mee gewerkt als een soort kleine hobby. Ik heb dus geen nieuwe ontdekkingen gedaan qua lijntechnieken. Wel heb ik mijn geheugen weer opgefrist met de theorie die we hiervoor behandeld hebben in de les voordat we aan de slag gingen met deze opdracht zelfs met de verf had ik al eens eerder gewerkt, alleen niet om er een diepte mee te maken in de tekening of schaduwen aan te brengen. Dit was voor mij wel nieuw.

Onderzoek
stap 1: Ik ben begonnen met een schets van mijn voorbeeld te maken. Hierbij heb ik dus de lijntechnieken gebruikt en het verdwijnpunt gemaakt.





stap 2: Na mijn schets ben ik begonnen met de bomen te omlijnen met een blauwige verf gemengd met veel water zodat het niet te duidelijk werd en overheerste.

deze foto blijft helaas zo scheef, Sorry!
stap 3: In deze stap ben ik mijn bomen bruin gaan maken met de schaduwen en de textuur van de boom erbij.



stap 4: Hier ben ik begonnen met de bladeren kleur te geven zonder weinig textuur. Ook heb ik mijn grond een kleur gegeven. (de kleur groen heb ik gemengd met geel en blauw.) (de kleur bruin zijn de keuren blauw geel en rood bij elkaar en goed gedoseerd, meer geel dan blauw bijvoorbeeld)

ook deze blijft scheef! sorry!
stap 5/ 6: Na de bladeren de kleur groen en geel te geven ben ik begonnen met een beetje roodachtige oranje bladeren erbij te maken. (oranje = rood met geel). Ook ben ik begonnen met de bladeren een textuur te geven door met een ruwere kwast in de verf te dippen en dan als een soort stempel gaan stampen op mijn tekening (zodat je meer soort van stipjes kreeg).




Wat vind je geslaagd?
Ik ben heel trots hoe mijn tekening is geworden met al die kleuren en de perspectieven erbij. Ik vond het lastig om met de verf er een blaadjes textuur in te krijgen zodat het lijkt dat het bladeren zijn en geen vlekken. Mijn diepte vind ik erg goed gelukt, maar hier had ik al vaker mee geoefend.

Wat kon beter?
Ik had wat meer aandacht moeten besteden aan het maken van de bladeren. Ik ben wel blij hoe het is gelukt, maar ik denk echt dat dat wel beter had gekund.

Selfie time!

Dit was mijn eerste opdracht van Beeldende vorming!

Liefs,

Stephanie




zondag 23 oktober 2016

Hoihoi,

Welkom! Mijn naam is Stephanie en ik ben een eerste jaars student op de Pabo. Deze geweldige studie studeer ik in Utrecht aan de Hogeschool Utrecht (HU). Dit doe ik nog niet zo heel lang, maar ik geniet er nu al van. Ik ga echt met plezier naar school en naar mijn stage.

Dit is dan ook voor mij een reden geweest om een blog te gaan schrijven. Zodat jij alles kunt lezen over mijn leuke studie en je te laten zien hoe leuk het is om juf te zijn!

Dit ben ik!













Liefs,

Stephanie