dinsdag 25 oktober 2016

Beeldend: Stadspark in herfstkleuren

Betekenis
De opdracht die wij de eerste les van beeldende vorming hebben moeten maken is een park in een herfstsfeer. Bij deze opdracht moest ik vooral heel erg denken aan de herfstwandelingen op de Ginkelse heide die we maakten op de basisschool. Waarbij we paddenstoelen met een spiegel gingen bekijken en naar de kleuren van de bladeren keken. Persoonlijk vind ik de herfst het mooiste van alle vier de seizoenen, omdat je zoveel mooie kleuren hebt overal om je heen, je weer lekker je sjaal uit de kast kan halen en vast kan gaan wennen aan de kou van de winter.

Vorm
Ik heb in mijn opdracht vooral gebruik gemaakt van het beeldaspect groot en klein. Dus dat je bomen maakt die groot zijn en je dus kan zien dat de bomen voor aan in de tekening zijn en de kleine bomen zijn wel in dezelfde verhouding gemaakt als de grote maar lijken dus ook verder weg, omdat ze kleiner zijn gemaakt. Maar ik heb niet alleen van dit beeldaspect gebruik gemaakt. Het aspect overlapping komt in mijn opdracht ook terug. Je ziet namelijk niet alle bomen even goed omdat er heel veel bomen in een bos staan natuurlijk en de ene boom staat dichterbij dan de andere boom. Het aspect details komt er ook wel in voor maar is minder duidelijk in mijn opdracht.

Materie
Ik heb mijn opdracht gemaakt met een potlood, papier, een gum, liniaal, verf, potje water en kwasten. Van de verf kregen we allemaal alleen de primaire kleuren (rood, geel en blauw). Dat betekent natuurlijk MENGEN! Super leuk om op deze manier goed te ontdekken hoe je aan de kleuren komt! Door de verf een beetje waterig te maken werd de kleur ook wat zachter zodat je die harde kleuren kon vervagen om zo ook weer diepte te maken.

Beschouwing
Ik heb als voorbeeld het plaatje van een park in de herfst gebruikt die je hieronder kunt zien. Ik heb lijntechnieken toegepast in mijn tekening die we de vorige les hebben geoefend. Ook heb ik een verdwijnpunt in mijn tekening zitten. Mijn tekening heeft ook een duidelijke horizon vind ik. Ik heb ook wel wat gebruik gemaakt van slagschaduw (de schaduw op de grond).



Werkwijze
Ik heb zeker al eens eerder gewerkt met dit materiaal en deze technieken. Niet op de basisschool maar echt met beeldende vorming lessen op de middelbare school. Dit vond ik zelf altijd de leukste lessen en heb hier ook vaker thuis mee gewerkt als een soort kleine hobby. Ik heb dus geen nieuwe ontdekkingen gedaan qua lijntechnieken. Wel heb ik mijn geheugen weer opgefrist met de theorie die we hiervoor behandeld hebben in de les voordat we aan de slag gingen met deze opdracht zelfs met de verf had ik al eens eerder gewerkt, alleen niet om er een diepte mee te maken in de tekening of schaduwen aan te brengen. Dit was voor mij wel nieuw.

Onderzoek
stap 1: Ik ben begonnen met een schets van mijn voorbeeld te maken. Hierbij heb ik dus de lijntechnieken gebruikt en het verdwijnpunt gemaakt.





stap 2: Na mijn schets ben ik begonnen met de bomen te omlijnen met een blauwige verf gemengd met veel water zodat het niet te duidelijk werd en overheerste.

deze foto blijft helaas zo scheef, Sorry!
stap 3: In deze stap ben ik mijn bomen bruin gaan maken met de schaduwen en de textuur van de boom erbij.



stap 4: Hier ben ik begonnen met de bladeren kleur te geven zonder weinig textuur. Ook heb ik mijn grond een kleur gegeven. (de kleur groen heb ik gemengd met geel en blauw.) (de kleur bruin zijn de keuren blauw geel en rood bij elkaar en goed gedoseerd, meer geel dan blauw bijvoorbeeld)

ook deze blijft scheef! sorry!
stap 5/ 6: Na de bladeren de kleur groen en geel te geven ben ik begonnen met een beetje roodachtige oranje bladeren erbij te maken. (oranje = rood met geel). Ook ben ik begonnen met de bladeren een textuur te geven door met een ruwere kwast in de verf te dippen en dan als een soort stempel gaan stampen op mijn tekening (zodat je meer soort van stipjes kreeg).




Wat vind je geslaagd?
Ik ben heel trots hoe mijn tekening is geworden met al die kleuren en de perspectieven erbij. Ik vond het lastig om met de verf er een blaadjes textuur in te krijgen zodat het lijkt dat het bladeren zijn en geen vlekken. Mijn diepte vind ik erg goed gelukt, maar hier had ik al vaker mee geoefend.

Wat kon beter?
Ik had wat meer aandacht moeten besteden aan het maken van de bladeren. Ik ben wel blij hoe het is gelukt, maar ik denk echt dat dat wel beter had gekund.

Selfie time!

Dit was mijn eerste opdracht van Beeldende vorming!

Liefs,

Stephanie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten