Betekenis
Bij deze opdracht is het de bedoeling dat je met je fantasie een dier maakt dat helemaal niet bestaat wel uit onderdelen bestaat van echte levende dieren. Een Bozbezbozzel! Kinderen hebben een rijke fantasie en kunnen dus van alles zelf bedenken. Dat doen ze namelijk dagelijks.
![]() |
een voorbeeld van een Bozbezbozzel! |
We gaan een 3D model maken van dit dier. Eerst maak je een schets van de onderdelen van het dier dat je gebruikt. Daarna zet je de constructie in elkaar zonder lijm of plakband.
Materiaal/ Techniek
Bij deze opdracht heb je nodig: een wit velletje papier, een zwart velletje papier, stuk karton, viltje met prikker, schaar, stanley mes, een snijmatje, een potlood, gum en eventueel een liniaal.
Deze opdracht moet dus in elkaar gezet worden zonder lijm of plakband. Bij de techniek zal ik laten zien in de les hoe je de bladeren in elkaar vouwd met een gleufverbinding. Ook heeft een dier een vacht of iets van schubben bijvoorbeeld, dit zullen ze er dan ook in moeten knippen. Het moet wel echt 3D worden en je zult er doorheen moeten kijken zoals op het voorbeeld hieronder.
Dit is de gleufverbinding die ze moeten gebruiken ipv lijm. |
Hier kun je goed zien wat ik bedoel met echt 3D, dat je er ook doorheen kan kijken |
op de twee bovenstaande afbeeldingen kun je goed zien hoe je een textuur kunt maken in de huid |
De leerlingen zullen als huiswerk van tevoren mee moeten krijgen dat ze een collage maken van bijvoorbeeld al Bozbezbozzels die je op internet kunt vinden, maar ook een collage van een aantal dieren die zij zouden willen gebruiken in hun Bozbezbozzel. Als je dan met de les wilt beginnen moet je ook zorgen dat er tweetallen zijn gevormd en dat kun je zelf doen als dat beter gaat, maar je kunt dit ook aan de kinderen zelf overlaten. Tijdens het werken aan de Bozbezbozzel kun je natuurlijk ook een slideshow aanzetten van verschillende voorbeelden.
Onderzoek
Tijdens de les zal ik me vooral op de achtergrond bevinden en alleen helpen wanneer de kinderen dat zelf aan me vragen. Alleen als de tijd nog op ongeveer 10 minuten is (ligt er wel aan hoeveel groepjes natuurlijk) dan zal ik even bij elk groepje persoonlijk langs gaan om even te kijken hoe het staat. Ondertussen de les zal ik goed letten op de samenwerking van de kinderen. Natuurlijk is het onderdeel samenwerken en het leuk hebben met de opdracht eigenlijk belangrijker dan echt een mooi dier hebben.
2. lesopbouw
Oriƫntatie
Introductie: Ik lees als eerste het gedichtje op van de Bozbezbozzel. Daarna vraag ik de kinderen wat er nou eigenlijk in het gedichtje verteld wordt? Of dit dier ook echt zou bestaan? Ten slotte zou ik vragen wat voor beeld zij hebben van de Bozbezbozzel?
Informatie
Ik laat de kinderen de tweetallen vormen (alleen als het niet uitkomt drietallen). Het ligt aan de groep zelf of ze zelf de tweetallen kunnen maken of dat ik dat misschien zelf doe. Dan wacht ik tot ze weer de aandacht voor mij hebben en kan ik beginnen met de uitleg.
Instructie
Ik begin met het vertellen dat de kinderen met hun groepje een eigen Bozbezbozzel gaan maken! Daarna vertel ik ze met welke materialen ze gaan werken en laat ik zien hoe ze die materialen kunnen gebruiken door de techniek aan te leren die ik hierboven heb beschreven met de gleufverbinding en de texturen die je kunt/moet maken in je creatie. Verder laat ik natuurlijk een aantal voorbeelden zien en tijdens het werken laat ik ook nog een slideshow van voorbeelden zien. Ik zal ook zorgen dat ik een voorbeeld heb om te laten zien die ik zelf gemaakt heb.
Begeleiding
Na de instructie laat ik de kinderen eerst met het groepje bedenken welke dieren ze gaan gebruiken en ze daar een schets van laten maken. Als ze die schets af hebben en ze denken zelf dat ze aan het werk kunnen gaan met de materialen die ik ondertussen heb uitgedeeld per groepje. Als de leerlingen hulp nodig hebben dan zal ik daarbij helpen als dat nodig is.
Afronding
Om deze les af te sluiten zou ik kiezen om de leerlingen hun eigen gemaakte Bozbezbozzel te laten presenteren, zodat er ook echt aandacht aan is gegeven. Bij het presenteren kunnen de leerlingen dan uitleggen welke dieren ze hebben gebruikt en waarom. Ook als het niet helemaal goed is gegaan en de Bozbezbozzel misschien wel uit elkaar gevallen is dan laat ik ze nog wel vertellen wat ze hadden gemaakt. Na de presentaties dan geven we de unieke Bozbezbozzels hun eigen plekje ergens in het lokaal, zodat ze nog even bewonderd kunnen worden en aan het eind van de dag mee naar huis kunnen als ze dat willen.
Tot slot
Ik en een klasgenoot samen hebben in de les beeldende vorming ook deze opdracht gemaakt en dit was ons resultaat:
Kun je zien welke dieren we hebben gebruikt? |
Liefs,
Stephanie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten